Merkrecht

Bescherming van uw merk is van groot belang. U bouwt er immers niet voor niets aan terwijl u onderneemt. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Door dit juridisch te laten vastleggen door u merknaam te registreren behoudt u de exclusiviteit die u wilt. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze Merkrecht tarieven pagina.

 

Uw merk registreren


Bescherming van uw merk is van groot belang. U bouwt er immers niet voor niets aan terwijl u onderneemt. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Door dit juridisch te laten vastleggen door uw merknaam te registreren behoudt u de exclusiviteit die u wilt. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze merkrecht tarieven pagina.


MERK REGISTREREN
 
 

Zonder merkrecht bent u niet beschermd

Als ondernemer investeert u in uw merk en product of dienst. Door de jaren heen creëert u een waarde aan uw naam. Dit wilt u ook zo houden en daarom is het van belang om uw merknaam te beschermen. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Maar ook uw logo, de vorm van uw product of een kenmerkende kleur kunt u beschermen met een merkrecht. Door uw merknaam juridisch te laten vastleggen behoudt u de exclusiviteit van uw merk. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze tarieven pagina. 

Zonder merkrecht bent u niet beschermd

Registreer uw merk en voorkom dat anderen kunnen profiteren van uw werk, product, diensten en merknaam. Een merk kan jarenlang bestaan en goed functioneren, maar zonder merkrecht is een merk niet beschermd. De registratie van uw merk geeft exclusief recht op gebruik van uw merk voor de producten of diensten die u aanbiedt. Anderen mogen uw merk niet gebruiken en kunnen dus ook niet profiteren van de door u geleverde inspanningen om het merk groot te maken. Het is wel van belang dat uw merk onderscheidend genoeg is. U kunt bijvoorbeeld niet op het woord ‘bakker’ een merkrecht aanvragen als u zelf bakker bent.

Wat kunt u beschermen?

Wanneer u uw merkrecht registreert in het officiële Benelux register zijn alle onderscheidende kenmerken van uw product of dienst als merk beschermd. Denk aan woorden, logo’s (drie strepen motief van Adidas), kleurstellingen (rood/geel van Shell), vormgeving (vorm van een Coca-Cola fles) en geluiden (melodie bij Nationale Nederlanden-reclames), ze komen allemaal voor merkbescherming in aanmerking.

Lees ook: waarom je kleuren als kleurmerk moet registreren

Waar geldt een merkrecht?

In het algemeen adviseren wij om het merk te beschermen in het land waar uw bedrijf is gevestigd en waar uw belangrijkste marktkansen liggen. Elk merkenregister hanteert zijn eigen registratieprocedure.

  • Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom
    Dit geeft u bescherming in Nederland, België en Luxemburg. De duur van het recht bedraagt 10 jaar, dit kunt u onbeperkt verlengen. Controleer eerst of uw merk al bestaat in het merkenregister en neem contact met ons op om dit met u te doen.
  • Uniemerk (Europese Unie)
    Met het Uniemerk heeft u bescherming in alle landen van de Europese Unie, momenteel zijn dit 27 landen. Het wordt geregeld in uniforme Europese wetgeving. Het Europese merkenrecht krijgt u voor een periode van 10 jaar en kunt u onbeperkt verlengen. Deze wijze van merkregistratie is goedkoper dan het afzonderlijk indienen van nationale inschrijvingen in alle landen van de Europese Unie.
  • Internationaal merk
    Een internationaal merk biedt u bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. U kunt bescherming aanvragen in meer dan 110 aangesloten landen, maar ook kiezen voor een aantal van deze landen. Dit kan dus ook van toepassing zijn wanneer uw merk wordt nagemaakt in een ander land.


Een merkregistratie is afhankelijk van de land(en) waar u uw merk wilt registreren. In overleg met u stellen wij een optimale landendekking op, met de daarbij behorende registratieprocedure.

Hoe lang is een merkrecht geldig?

De bescherming is voor een periode van 10 jaar geldig en kan na 10 jaar weer vernieuwd worden. De vernieuwing van uw merkrecht moet binnen 6 maanden na afloop van de geldigheidsduur van uw merkrecht doorgegeven worden. In 10 jaar kan veel veranderen onder uw merk en daarom is het van belang om te zien of het recht nog voldoende actueel is. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden of beperken van uw product range of de restyling van uw huisstijl. Uiteraard brengen wij u ruim van tevoren op de hoogte bij het aflopen van de registratieperiode van het merkrecht. 

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het beschermen van uw merknaam of wilt u uw merk direct beschermen en registreren? Neem dan contact met ons op of bekijk onze merkrecht tarieven.

 

Tarieven merk registreren

Heeft u nog vragen over merknaambescherming of wilt u uw merk direct beschermen en registreren?


Bekijk de tarieven

Blog merkrecht

Altijd bescherming binnen één dag

Altijd bescherming binnen één dag

Alle expertise in huis

Alle expertise in huis

Persoonlijk advies en contact

Persoonlijk advies en contact

   Stel je vraag via WhatsApp