Wat is het verschil tussen patent en model?

Voor verschillende soorten ideeën bestaan verschillende rechten om bescherming aan te vragen.

Technische ideeën kun je beschermen door middel van een patentaanvraag, wanneer je uitvinding nieuw en inventief is ten opzichte van alle eerdere publicaties. Op die manier kun je optreden op het moment dat iemand een product maakt dat binnen de beschermingsomvang van je patent valt. De beschermingsomvang van een patent wordt bepaald door de conclusies.

Uiterlijke kenmerken van je idee kun je beschermen door middel van een modelregistratie. Op die manier kun je voorkomen dat anderen een product met een soortgelijke vormgeving op de markt brengen. Technisch bepaalde kenmerken zijn van ondergeschikt belang bij het bepalen van de beschermingsomvang van een modelregistratie.

Overigens is het ook mogelijk dat eigenschappen van een product zowel mooi als handig zijn, bijvoorbeeld doordat een bepaalde decoratie ook een technische functie vervult. Bijvoorbeeld: een kurkentrekker met een handvat in de vorm van een bloem. De lobben van de bloem geven het product een mooi uiterlijk, maar zorgen er tevens voor dat het goed in de hand ligt. In dat soort gevallen kun je overwegen om zowel een patent als een model aan te vragen. Voor elk van de rechten bestaan namelijk aparte vereisten, waardoor het kan zijn dat je een modelregistratie makkelijker krijgt dan een patent. Je moet hierbij wel letten op de volgorde van aanvragen. Gepubliceerde modelregistraties worden namelijk ook meegenomen in de beoordeling van je patentaanvraag.

Meer weten over verschil tussen patent en model?

Heb je vragen over het aanvragen van een patent of een modelregistratie? Vul dan ons contactformulier in, en we nemen contact met je op!

   Stel je vraag via WhatsApp