Tarieven modelrecht

Met een modelrecht krijgt u bescherming voor het design van producten. Voor een modelrecht geldt dat het product nieuw moet zijn en een (beperkt) eigen karakter moet hebben. De nieuwheidseis is niet zo streng als bij patenten. Tot 1 jaar na de eerste publieke openbaarmaking van het model kunt u nog modelrechten aanvragen. De kosten van een modelrecht zijn afhankelijk van waar u het model wilt registreren via welk depot en het juridisch advies.

Modelrechten moeten per land aangevraagd worden. Voor modellen is het mogelijk om -tegen een aflopend tarief- meerdere modellen in 1 aanvraag op te nemen. Net als bij merken kiezen veel van onze klanten voor het starten met bescherming in de Europese Unie.

Tarieven

 

Benelux

v.a. €700,-

  • 1e model: EUR 700,- ex. BTW
  • 2e t/m 10e model: EUR 370,- ex. BTW per model
  • 11e e.v. modellen: EUR 333,- ex. BTW per model

Aanvragen

Europa

v.a. €1035,-

  • 1e model: EUR 1035,- ex. BTW
  • 2e t/m 10e model: EUR 635,- ex. BTW per model
  • 11e e.v. modellen: EUR 540,- ex. BTW per model

Aanvragen
 

Vereisten aan tekeningen en modellen

De modellenwetgeving, onder andere het BVIE (Benelux verdrag inzake de Intellectuele eigendom), hebben twee eisen waaraan een tekening en een model aan moet voldoen. Om de rechten van uw tekening of model te krijgen, moet het product nieuw zijn en een eigen karakter hebben. De nieuwheidseis is gelukkig niet zo streng als bij patenten. Het modelrecht kan tot 1 jaar na de eerste publieke openbaarmaking aangevraagd worden.

Inbreuk op modelrecht?

Inbreuk op een modelrecht mag natuurlijk niet. Het artikel 3.16 van het BVIE gaat over de  beschermingsomvang van een modelrecht en zegt het volgende:

“Onverminderd de toepassing van het gemene recht betreffende de aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad, kan de houder van een tekening of model zich op grond van zijn uitsluitend recht verzetten tegen het gebruik van een voortbrengsel waarin de tekening of het model is verwerkt of waarop de tekening of het model is toegepast en dat hetzelfde uiterlijk vertoont als de gedeponeerde tekening of het gedeponeerde model, dan wel dat bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk wekt, rekening houdend met de mate van vrijheid van de ontwerper bij de ontwikkeling van de tekening of het model.”

Meer weten over de kosten van een modelrecht?

Inaday denkt samen met u mee en adviseert u binnen één dag over modelbescherming voor uw product. Modelrechten worden per land of per cluster van landen (zoals de Benelux of de Europese Unie) aangevraagd. Het is voor modellen mogelijk om tegen een afloop tarief meerdere modellen in 1 aanvraag op te nemen. Weet u niet welke modelrecht kosten bij u past of heeft u nog vragen over modelrecht kosten? Neem dan contact met ons op

Neem vrijblijvend contact op

Deze keuze is verplicht
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Invalid Input
Geef aan of je teruggebeld wil worden
Vul je email adres in
Vul hier je vraag of opmerking in
Geef uw toestemming

Merkengemachtigden

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde

Jetske Zandberg

Merken- en modellengemachtigde

Wiepie van den Berg

Merken- en modellengemachtigde

Henk-Jan Vazquez

Merken- en modellengemachtigde

Pim Attema

Merken- en modellengemachtigde

Altijd bescherming binnen één dag

Altijd bescherming binnen één dag

Alle expertise in huis

Alle expertise in huis

Persoonlijk advies en contact

Persoonlijk advies en contact

   Stel je vraag via WhatsApp