Wat is een merk?

Een merk is een identificerend teken, symbool, naam, woord, of combinatie hiervan dat gebruikt wordt om de producten of diensten van een bedrijf te onderscheiden van die van concurrenten. Het is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van een bedrijf en kan helpen bij het opbouwen van een reputatie en het creëren van merkloyaliteit bij klanten.

Het kan alles zijn wat het bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Dit kan variëren van een logo of een kleurencombinatie tot een slogan of een specifieke verpakking. Het belangrijkste is dat het herkenbaar en makkelijk te onthouden moet zijn voor de klanten.

Merken moeten grafisch voorstelbaar zijn

Dit betekent dat ze gemakkelijk te visualiseren zijn. Een logo of woordmerk is hier een goed voorbeeld van. Een goed ontworpen logo is herkenbaar en kan in één opslag de identiteit van een bedrijf communiceren. Het is echter ook mogelijk om voor een bepaalde slogan of kleurencombinatie voor een merk aan te vragen. Zo kun je op de snelweg al van ver af zien welk merk tankstation er aan komt dankzij de herkenbare kleuren.

Een voorbeeld van een grafisch voorstelbaar merk is een kleurencombinatie. Het gebruik van specifieke kleuren kan helpen om het te onderscheiden van concurrenten en kan een emotionele reactie bij klanten opwekken. Denk bijvoorbeeld aan de rood-witte kleurencombinatie van Coca-Cola of de groen-gele combinatie van BP. Door het gebruik van merktekens kun je op de snelweg al herkennen welk tankstation er aan komt door de gebruikte kleuren of aan de verpakking herkennen welk merk drinken er in de fles zit. 

Merken moeten onderscheidend zijn

Ook moeten merken onderscheidend zijn en mag niet zuiver beschrijvend zijn voor de producten of diensten die het vertegenwoordigt.  Dit betekent dat een merknaam niet letterlijk de producten of diensten mag beschrijven, omdat dit de mogelijkheid om het merk te onderscheiden van de concurrentie beperkt.

Neem bijvoorbeeld de merknaam "Pizza Hut". De merknaam beschrijft niet alleen het product, maar maakt ook gebruik van een unieke naam die gemakkelijk te onthouden is. Dit maakt het eenvoudig voor klanten om het merk te herkennen en te onthouden. En het onderscheidt zich van concurrenten die vergelijkbare producten aanbieden.

Advies over uw merk?

Het bepalen of een merk aan de vereisten voor bescherming voldoet is een ingewikkelde toets. Het registreren kan bovendien op verschillende manieren.  Als je een merk hebt dat je wilt beschermen, neem dan contact op met onze merkengemachtigden voor advies. Dit kan via het contactformulier.

   Stel je vraag via WhatsApp