Kan ik een website beschermen?

Patent is mogelijk voor het beschermen van techniek, mits deze techniek op de indieningsdatum nieuw en inventief is. Websites worden natuurlijk uitgevoerd op een computer en zijn in dat opzicht technisch. Om de bepalen of je techniek ook voldoet aan de verdere vereisten, moet je kijken of de vernieuwing van de website zit in de technische functionaliteiten die de website biedt, of dat het eerder gaat om het achterliggende bedrijfsconcept. Vaak zien we dat bij nieuwe ideeën voor websites het met name draait om de inhoud van de website, verbonden met een bepaald bedrijfsconcept, en niet zozeer een technische vernieuwing. Omdat bedrijfsconcepten op zichzelf zijn uitgesloten van beschermen, is in dat eerste geval bescherming met een patent mogelijk.

Voorbeeld: Op het moment dat je een website ontwikkelt waar je online een pizza kunt bestellen en dit bestaat nog niet, dan is dit in bedrijfseconomische zin nieuw. Op het moment dat er echter wel een website bestaat waar je boeken kunt bestellen, dan is je idee in technische zin doorgaans niet nieuw. Beide websites zullen doorgaans bestaan uit het van een server naar een client versturen van een webpagina met een keuzelijst en het na invullen door de client naar de server terugsturen van de ingevulde gegevens, gevolgd door een bevestiging van de server richting client.

Wel kun je delen van een website beschermen om anderen op afstand te houden. Onderdelen waaraan je kunt denken zijn de naam of het logo van de website, welke elementen beschermd kunnen worden door middel van een merkregistratie. Ook is het niet toegestaan om tekst van een website zonder toestemming over te nemen, omdat hierop auteursrecht rust.

Heb je een idee voor een website en wil je bekijken of hiervoor bescherming voor mogelijk is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via het contactformulier.

   Stel je vraag via WhatsApp