Uw merk registreren

Uw merk registreren is essentieel voor uw bedrijf. Met nog zo'n goed idee is het zonde als uw merk niet beschermd is! Inaday helpt u graag met advies.

Contact opnemen

Hoe registreer ik een merk?

Met het registreren van een merk voorkom je dat anderen jouw merknaam claimen of profiteren van het succes dat jij met jouw merk behaalt. Je bouwt immers niet voor niets aan een positieve associatie bij jouw merknaam terwijl je onderneemt. Jouw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan jouw merk zijn verbonden. Door dit juridisch te laten vastleggen in een merkrecht, waarbij je jouw merknaam vastlegt, behoud je de exclusiviteit die jij wilt. Zie voor de tarieven van een merknaam registratie in de EU of de Benelux onze Tarieven merkrecht tarieven pagina. Het is belangrijk dat je wel even jouw merknaam checkt om te zien of de merknaam nog vrij is om te registreren.

Zonder merkregistratie ben je niet beschermd

Je kunt nog zo’n goed functionerend merk in gebruik hebben, zonder het registreren van jouw merknaam is jouw merk niet beschermd. Het kost vaak even tijd om een goede merknaam te bedenken, het is dus zonde als deze merknaam vervolgens niet geregistreerd wordt. Een merknaam registratie geeft jou exclusief recht op gebruik van uw merknaam voor de producten en/of diensten die jij aanbiedt. Anderen mogen jou merknaam niet gebruiken en kunnen dus ook niet profiteren van de door jouw geleverde inspanningen om het merk groot te maken. Een geruststellende gedachte.

Merknaam vastleggen bij de Kamer van Koophandel

Een registratie bij de KvK (Kamer van Koophandel) is niet hetzelfde als een merkregistratie. Bij de Kamer van Koophandel kun jij een handelsnaam inschrijven, waarmee je enige bescherming geniet in branche en regio waar jij werkzaam bent. Dat geldt ook alleen voor jouw bedrijfsnaam, niet voor de producten die jij aanbiedt. Om ook buiten deze branche en regio beschermt te zijn tegen misbruik van jouw merknaam en voor de producten die je aanbiedt, is het echter nodig geregistreerd te zijn in het Benelux merkenregister, het Europees merkenregister of het internationale merkenregister dan wel merkenregisters in andere landen waar jij actief bent.

Merk registreren: verschillende klassen

Wanneer je jouw merknaam wilt vastleggen moet je altijd aangeven voor welke producten en/of diensten je jouw merk wilt beschermen. Deze producten en diensten worden in nauwkeurig gespecificeerde klassen weergegeven. De classificatie luistert nauw omdat wanneer jouw merk zich in de verkeerde klasse registreert, je soms toch niet beschermd bent tegen het gebruik van jouw merknaam door een ander. Inaday verzorgt deze classificatie voor jou. In overleg met jou komen we tot de optimale beschrijving en merkregistratie om de ultieme bescherming voor jouw merk te garanderen.

Waar geldt een merknaam registratie?

In het algemeen adviseren wij om uw merknaam te registreren in het land waar u zelf bent gevestigd en waar jouw belangrijkste marktkansen liggen.

Een merkregistratie is afhankelijk van de landen waar jij jouw merk wil registreren, waarbij elk merkenregister zijn eigen registratieprocedure hanteert. Denk bijvoorbeeld aan registratie in het Benelux merkenregister, het Europees merkenregister of het internationale merkenregister. In overleg met jou stellen wij een optimale landendekking op, met de daarbij behorende registratieprocedure.

Merknaam vastleggen in de Benelux

In de Benelux worden merknamen vastgelegd in het Benelux merkenregister van het BOIP: het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Wanneer u gevestigd bent in Nederland, België of Luxemburg adviseren wij je om jouw merknaam hier sowieso te registreren, zelfs als jij deze ook in het Europese register vastlegt. Dit heeft te maken met het risico’s vanuit andere Europese landen en een veilige positie van jouw merknaam in de thuisregistratie.

Merknaam registreren in de Europese Unie

De registratie van een merk of merknaam in de Europese Unie wordt ook wel een Uniemerk genoemd. Hierbij geniet u bescherming van uw merknaam in alle landen binnen de Europese Unie. Een merknaam registreren is hier relatief goedkoop, echter geldt dit niet per se voor de bescherming en instandhouding van deze registratie. Daarom is het belangrijk om goed af te wegen in welke landen je jouw merknaam wil registreren, zodat een weloverwogen besluit gemaakt kan worden voor de registratie. Inaday kijkt graag met jou in welke landen en klassen jij jouw merknaam het beste kunt vastleggen.

Internationaal jouw merknaam of merk registreren

Er bestaat geen volledig wereldwijd dekkend merknaamregister. Wel kan jouw merknaam worden vastgelegd via het systeem van Internationale merkregistraties bij het WIPO in Genève. Hier zijn erg veel landen bij aangesloten, waaronder ook veel belangrijke landen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China, Australië, Japan en Canada. Voor landen die niet zijn op te nemen in een Internationale merkregistratie bij het WIPO dienen individuele registraties plaats te vinden. Hierbij is het van belang om goed te kijken in welke landen en voor welke classificatie jij jouw merknaam registreert, hierin kunnen wij jou natuurlijk adviseren.

Hoe lang is een de merkregistratie geldig?

Een merknaam of merk registratie is voor een vaste periode geldig. In de meeste gevallen en landen geldt de registratie van uw merknaam voor 10 jaar. Na elke periode kan het merkrecht voor een nieuwe periode worden verlengd. Wij brengen u vanzelfsprekend ruim van tevoren op de hoogte bij het aflopen van de registratieperiode van uw merknaam. Daarbij is het van belang om te zien of het merkrecht nog voldoende actueel is, of dat er aanpassingen nodig zijn in de classificatie. In 10 jaar kan er namelijk veel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden of beperken van jouw product range.

Altijd bescherming binnen één dag

Altijd bescherming binnen één dag

Alle expertise in huis

Alle expertise in huis

Persoonlijk advies en contact

Persoonlijk advies en contact

Kosten merk of merknaam registreren

De kosten voor het registreren van uw merknaam zijn afhankelijk van het registratiegebied. Jouw merknaam kan worden vastgelegd in de Benelux, Europese Unie en internationaal, maar merknamen kunnen ook in individuele landen worden geregistreerd. De kosten in de Benelux voor een merknaam registratie begint bij €595,- en in het Europees register bij €1.395,-. De kosten van een internationale merknaam registratie verschillen per land waarin u uw merknaam wil vastleggen en variëren van €300,- tot €1.400,-. Bekijk hier de toelichting op de tarieven voor het registreren van jouw merknaam

Controleren beschikbaarheid merknaam

Een van de vereisten wanneer u uw merk wil laten registreren is uiteraard dat dit merk nog niet is geregistreerd. Je wilt uiteraard geen inbreuk maken op andermans merkenrecht. In het merkenregister van het BOIP Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom kun jij achterhalen of jouw merknaam al geclaimd is in de Benelux, zie hier. In het merkenregister van het EUIPO (European Union Intellectual Property Office) kun je zien of uw merknaam al staat geregistreerd in de Europese Unie, doorzoek het register hier.

Wat kun jij naast jouw merknaam beschermen?

Naast jouw merknaam of merk registreren kun je andere zaken rondom jouw merk, producten en/of diensten registreren. In feite kan iedere wijze waarop je onderscheidende kenmerken aan jouw producten en diensten toekent als merk worden beschermd. Woorden, logo’s (denk aan het driestrepenmotief van Adidas), kleurstellingen (bijvoorbeeld het rood / geel van Shell), vormgeving (denk aan de vorm van een Coca-Cola fles) en geluiden (denk aan de gebruikte melodie bij Nationale Nederlanden-reclames): ze komen allemaal voor merkbescherming in aanmerking. Inaday kan je adviseren over het beschermen van verschillende aspecten van jouw merk. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij jouw merknaam of merk registreren?

Wij geven je graag advies over het registreren van een merk. Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op

Deze keuze is verplicht
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Invalid Input
Geef aan of je teruggebeld wil worden
Vul je email adres in
Vul hier je vraag of opmerking in
Geef uw toestemming

Merkengemachtigden

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde

Jetske Zandberg

Merken- en modellengemachtigde

Wiepie van den Berg

Merken- en modellengemachtigde

Henk-Jan Vazquez

Merken- en modellengemachtigde

Pim Attema

Merken- en modellengemachtigde

   Stel je vraag via WhatsApp